Ridemalibu Motorcycle Rentals & Tours – Los Angeles CA
  1. Ciao Guest - You’ve landed at the ultimate Guzzi site. In SoCal? See the SERVICE tab above for the best in service, tires, tuning and installation of our products or custom work. NEW FORUM REGISTRATIONS REQUIRE EMAIL ACTIVATION - CHECK YOUR SPAM FOLDER. ALWAYS TRY A SEARCH BEFORE STARTING A NEW TOPIC - Most questions you may have are already answered on the Forum with FACTS, NOT OPINIONS. PLEASE DON'T BE A DRIVE-BY POSTER: As a common courtesy, check back if you are posting elsewhere on the web. Note there's decades of Guzzi hands-on experienced help on this site, all whom give endless amounts of their time for free; BE COURTEOUS AND RESPECTFUL! There is zero tolerance on personal attacks and off-site links to other Forums or competing products. Also be sure to click on the STORE link also above for our 600+ product inventory, including many of our 100% Made-in-house-USA GTM products and engine kits. We appreciate the consideration, understanding and your business... past and future. And if you haven't seen our MotoCycle (not) art, click on the BUILDS tab above to see our work at our sister business; GT MotoCycles® -- WE ARE ONLINE ONLY - NO PHONE CALLS MADE OR RECEIVED.

GTM ECU V7 & V9 Flash Tool

Discussion in 'V7/V85/V9 Chat & Tech' started by GTM®, Jul 31, 2015.

  1. unixgeek

    unixgeek Just got it firing!

    Joined:
    Jun 9, 2014
    Messages:
    3
    Likes Received:
    6
    Location:
    Edmonton, Alberta, Canada
    Folks,

    I am pleased to report that my '14 V7 with Agostini pipes sounds and performs properly now that I've upgraded the ECU. Many thanks to Todd for providing an excellent product. As others have stated previously, this is how the bike is supposed to be. Now the job is to cram in as many kilometers as we can before the season ends!

    Ciao!
    Doug
     
  2. Spumoni

    Spumoni Tuned and Synch'ed GT Contributor

    Joined:
    Oct 8, 2016
    Messages:
    64
    Likes Received:
    32
    Location:
    Central NY
    It's looking like my new V7 and ECU box are going to arrive on the same day! Since I've never even ridden a MotoGuzzi before, I plan on putting a few miles bone stock just so I can feel the improvement from the basic tune. I'll be installing a new exhaust over the winter. In the meantime, can anyone tell me if I will be able to email the file from a MAC, or will I need a windows PC to send the file?

    Thanks.
     
  3. GTM®

    GTM® Administrator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    11,685
    Likes Received:
    3,830
    Location:
    Malibu
    Per the order page, PC only. There is a PC program that must be interfaced before you plug into the bike.
     
  4. Spumoni

    Spumoni Tuned and Synch'ed GT Contributor

    Joined:
    Oct 8, 2016
    Messages:
    64
    Likes Received:
    32
    Location:
    Central NY
    Understood. I assumed the "PC only" referred to the software running on the box. No worries, at this point I'll buy a PC laptop if I have to! Thanks.
     
  5. GTM®

    GTM® Administrator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    11,685
    Likes Received:
    3,830
    Location:
    Malibu
    From the purchase page... "Here’s how it works; Interface the Flash Tool (FT) to your PC using the included Windows (only) GT-PWG program and allow the FT to update online, then disconnect. Then plug in to your bikes diagnostic port using the supplied cable and read your ECU. When the read is done, reconnect to your PC with the GT-PWG program save the ECU file to your computer, and send to us to revise. We will send the new file back for you to upload to the tool, and flash your ECU."
     
    hody166 likes this.
  6. jprodun

    jprodun Just got it firing!

    Joined:
    Jun 30, 2014
    Messages:
    14
    Likes Received:
    10
    Just wanted to leave a note here.

    I had a maintenance lite come on earlier than expected and just ignored it for the next 200 miles until the check engine lit up, So I went ahead and reset it, but almost immediately realized that the bike was running differently. Went ahead and ran the tool again and all is good again. I must say it again, what a difference!

    Now, is it suppose to happen or not? Is it suppose to reset the ECU when you run the sequence to reset the maintenance light?

    Thanks
     
  7. GTM®

    GTM® Administrator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    11,685
    Likes Received:
    3,830
    Location:
    Malibu
    Best to email me as I don't always catch these posts... and best to also read and send me the error codes showing before you clear or reset things. It may have been warning you of a sensor failure. Run it until it happens again, and send me the codes direct email; Todd at GuzziTech.com

    Glad to hear you are still happy with it.
     
    scudracer and BenRCMC like this.
  8. jprodun

    jprodun Just got it firing!

    Joined:
    Jun 30, 2014
    Messages:
    14
    Likes Received:
    10
    Actually showed up this morning again. Haven't seen any codes displayed at the starting and later disappeared when I tried to see if there's a code. I'll see if it shows up on my way home and will try to read it with the tool. Almost took it to a dealer this morning, but the bike seemed to run fine, so I didn't.

    Thanks Todd!
     
  9. Harley Loffler

    Harley Loffler Just got it firing!

    Joined:
    Apr 15, 2016
    Messages:
    22
    Likes Received:
    30
    Location:
    Perth, Australia
    I thought I might add a little review for any not too sure about the ECU flash.

    Firstly, postage was super quick, it was here in less then a week and it had to come all the way to AUS.
    Installation was very simple. It is easy to see how much effort has gone into this product and it is much appreciated.
    First thoughts are that the low speed surges are gone, the bike needs much less clutch input in 1st.

    Having straight through pipes on my bike I had some pretty serious decel pops on downshifts, they are all gone. Leaving behind a lovely growl from the engine.

    Initially I didn't really notice any changes in the power delivery until my ride home today on the freeway. I managed to get in front of the traffic before the 0 - 100kph zone and it just took off, 4th gear has never had so much pull. It was like a rocket!!!!

    Generally now the bike now has an attitude to it like it doesn't care in a way. As if it doesn't mind going all day without stopping. I see some pretty hot days (40 deg) and the bike used to felt like it was struggling in the heat a bit along with myself, now its just relaxed!!

    Thanks Todd, looking forward to getting some more GT products in the future!
     
    hody166, scudracer, joejacobi and 3 others like this.
  10. GTM®

    GTM® Administrator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    11,685
    Likes Received:
    3,830
    Location:
    Malibu
    Very welcome. Appreciate the post, thoughts and business.
     
    BenRCMC likes this.
  11. joejacobi

    joejacobi Tuned and Synch'ed

    Joined:
    Mar 29, 2014
    Messages:
    28
    Likes Received:
    11
    I purchased the ECU Unit from Todd couple weeks ago - did the reproramming mid week and was able to take for a quick ride, notice the decel 'pops' were gone (I have Hindle Slip ons). Today I was able to take out for a longer ride - Wow, what a difference in the power delivery - 2nd-3rd, quick/responsive and fun! - idles a little nicer as well. So far, I'm enjoying the change! Thanks Todd.
     
  12. jpv7

    jpv7 Cruisin' Guzzisti

    Joined:
    Jun 9, 2016
    Messages:
    100
    Likes Received:
    33
    Location:
    toronto
    And I thought I was the only one with the Hindles...lol. How do you like their looks? Are you in Canada? Mine too had lots of popping before the re-flash.
     
    Poppe likes this.
  13. joejacobi

    joejacobi Tuned and Synch'ed

    Joined:
    Mar 29, 2014
    Messages:
    28
    Likes Received:
    11
    I like the look - maybe a little shorter would be nice, I still havent removed the Hindle badge yet. Yeah, I'm outside of GTA (Ptbo). The popping was out of control prior to re-flash.
     
  14. joejacobi

    joejacobi Tuned and Synch'ed

    Joined:
    Mar 29, 2014
    Messages:
    28
    Likes Received:
    11
    Maybe I missed it, but how did you make out? simple process, and if issues I'm sure someone (a friend or other rider/tech) could assist.
     
  15. joejacobi

    joejacobi Tuned and Synch'ed

    Joined:
    Mar 29, 2014
    Messages:
    28
    Likes Received:
    11
    So, being new to ECU reflashing in general - I've had Todd send myself an updated map, my ECU has been updated and bike thus far is running differently - a good differently!
    My only mod on my 2014 V7 is Hindle Slip on exhaust.
    Now, when would I request a 'new' map? only if I change something on the bike i.e O2 Sensor, K&N air filter etc
    OR are there different maps for ways the bike to run? (if requested)

    This is probably a question(s) for Todd to answer, I guess...lol
     
  16. jpv7

    jpv7 Cruisin' Guzzisti

    Joined:
    Jun 9, 2016
    Messages:
    100
    Likes Received:
    33
    Location:
    toronto
    I ran my V7ii (with the open Hindles) with both the stock filter and the K&N with no difference that I noticed...O2 sensor is connected. Don't run the bike with this map if you put the stock mufflers back on.
     
  17. GTM®

    GTM® Administrator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    11,685
    Likes Received:
    3,830
    Location:
    Malibu
    Yes it is, always email please. Any major change in intake and exhaust would require a new map. If you change mufflers with similar baffles, then no. If you run, then pull a db-killer, or change to my full header system, then yes.
     
    joejacobi likes this.
  18. Spackler

    Spackler Just got it firing! GT Famiglia

    Joined:
    May 22, 2017
    Messages:
    14
    Likes Received:
    3
    Location:
    Edmond, OK
    I'm picking up a new Stornello in a couple days and my first mod is going to be a reflash. I just have one concern, will this cause any problems with warranty coverage?

    Sorry if this has been covered, I read the entire thread and didn't see anything so maybe just a silly question.
     
  19. Bob Ponticelli

    Bob Ponticelli Cruisin' Guzzisti GT Contributor

    Joined:
    Mar 24, 2015
    Messages:
    188
    Likes Received:
    105
    Location:
    Tampa FL 33602
    FWIW - I was told no but depends on the dealer you have. Reflash again and put in the original if it goes back for warranty would be my advice.
     
  20. GTM®

    GTM® Administrator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    11,685
    Likes Received:
    3,830
    Location:
    Malibu
    What Bob says above.
     

Share This Page