Ridemalibu Motorcycle Rentals & Tours – Los Angeles CA
  1. Ciao Guest - You’ve landed at the ultimate Guzzi site. In SoCal? See the Service tab above for the best in service, tires, tuning and installation of our products or custom work. NEW REGISTRATIONS REQUIRE EMAIL ACTIVATION - CHECK YOUR SPAM FOLDER. ALWAYS TRY A SEARCH BEFORE STARTING A NEW TOPIC - AND PLEASE DON'T BE A DRIVE-BY POSTER: Most questions you may have are well answered on the Forum. As a common courtesy, check back if you are posting elsewhere on the web. There is zero tolerance on personal attacks and off-site links to other Forums or competing products. Note there's decades of Guzzi hands-on experienced help on this site, all whom give endless amounts of their time for free - be courteous. Also be sure to click on the Store link also above for our 600+ product inventory, including many of our 100% Made-in-house-USA GTM products and engine kits. We are still mostly a one man operation (not Amazon), so thanks in advance for your patience on orders. We do our best to get things out as quickly as possible, and we also aren't in control of things like customs & weather delays, etc. PLEASE refrain from emailing about your order Status, as you will get an email with tracking info when your order goes out; Email inquiries on orders slows everything down. Orders are currently being shipped once or twice a week. You can always sign into the online Store system to check the status. Please refrain if at all possible about emailing for an update; If you must ask for order info, please reply on the actual order email. You will get shipping info when it goes out via our online Store system (check your Spam folder), and if you want to cancel your order, please notify us direct email (do not post or use the Forum) and allow 7-10 business days for a reply BEFORE disputing the charge. We don't want your money if we can't deliver. Special order items are subject to a 15-20% cancellation fee. We cannot answer questions direct unless it’s about something on the Store or that you have purchased from us. We do NOT have a phone number - We are online only - Do not email and tell us to call you. You will find us highly responsive via email on the Contact page with any questions on our products (only). We appreciate the consideration, understanding and your business... past and future. Also be sure to see our GTMotoCycles.com custom BUILDS tab above.

V7 III Special.. starter switch fail?

Discussion in 'V7/V85/V9 Chat & Tech' started by lucydad, Aug 23, 2019.

  1. lucydad

    lucydad Cruisin' Guzzisti GT Famiglia

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    99
    Location:
    Sugar Land, TX
    All,

    Ever since I bought the bike about two years ago I have an erratic issue. Turn the key, dials boot up, then press starter switch. Probably 75% of the time: normal start. Other times: nothing. Did it this morning again. I turned off key, and on again, and then normal start.

    I wonder, perhaps, if my gloved thumb is an issue? Seems if I press the right EDGE of the starter button, it starts. One time while running errands it took me maybe five tries for the bike to catch. Battery, I think, is good. Bike runs great, has about 4000 miles, and is two years old.

    Any ideas? Should I have Mike Haven at MPH replace the switch? Corrosion or contact issue? Other possible causes?

    Love this bike, but the start erratic issue does give me a bit of pause, do not want to get stranded.

    Thoughts please?

    Grazie in advance.
     
  2. GT-Rx®

    GT-Rx® Administrator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    10,492
    Likes Received:
    2,766
    Location:
    Malibu
    Have Mike give it a look. Could be corrosion in the switch housing contacts, wiring harness, corrosion or connection at the battery.
     
    lucydad likes this.
  3. vagrant

    vagrant High Miler GT Contributor

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Messages:
    593
    Likes Received:
    207
    Location:
    Gainesville, Ga. or Green Valley Az.
    My Iii has done the same thing since new. Now at 13000 miles. I popped the cover off the switch housing top. Saw no reason for it. Deoxit might have helped for a while but too sporadic to know. 90% of the time it's when near other bikers. I'll try to remember to switch on & off the ignition switch next time. I really think it's a poor contact at the push button. Keep pushing on several times and so far it's all good. Let us know if you figure it out first. I know somebody else had it too last year.
     
    lucydad likes this.
  4. lucydad

    lucydad Cruisin' Guzzisti GT Famiglia

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    99
    Location:
    Sugar Land, TX
    Vagrant,

    Wow thanks for your comment! It is erratic as hell. So far I have not been stranded. I am going to have Mike Haven do a fall tune up, and will have him take a look at the switch. We will see and I will report back sometime October or so.
     
  5. lucydad

    lucydad Cruisin' Guzzisti GT Famiglia

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    99
    Location:
    Sugar Land, TX
    We had a nice ride this morning, no starting issues. I do think, maybe, the starter switch works best with thumb on extreme right edge of button. Bike ran flawlessly, it is a gem, love it.
     
  6. lucydad

    lucydad Cruisin' Guzzisti GT Famiglia

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    99
    Location:
    Sugar Land, TX
    Starter switch has been extremely balky: twice a big fuss to start bike. So, I rode it into MPH Auto in Katy, TX, Mike Haven is going to fix it, and give the bike a full maintenance. Also Mike will replace the half-plastic gas filter (thanks for heads up on that). Mike thinks the bike has classic "startus interruptus"... he has a hardware fix to boost starter solenoid voltage from battery...we will see.

    So yeah, I hope to get back a reliable V7 III Moto Guzzi Special. I will report results.
     
  7. vagrant

    vagrant High Miler GT Contributor

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Messages:
    593
    Likes Received:
    207
    Location:
    Gainesville, Ga. or Green Valley Az.
    very interested to know if that fixes it. so sporadic it will be a while before you know for sure. keep us posted.
     
  8. lucydad

    lucydad Cruisin' Guzzisti GT Famiglia

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    99
    Location:
    Sugar Land, TX
    Ok, just picked my 2017 V7 III Special up from Mike Haven, here in Houston. Mike concluded the start issue was due to a corroded starter switch. He removed it, cleaned contacts with "oxy-clean", and some additional cleaning. He also checked battery connections, etc. Bike seems happy starting now.

    Note over the past 2.5 years I have been caught in some classic Houston downpour rains. And even though garaged, and drying the bike, with our extreme humidity: switches corrode. Never happened with my 2012 V7 Racer though.

    And, he changed out the fuel filter. Sure enough, it was swollen and ready to fail at 4100 miles.

    Bike is fully serviced, hopefully reliable, and ready to roll. I am planning a week long ride in central TX with my nephews.

    Mike also said his "startus-interruptus" wiring fix will not work with Mark III as wiring changed. He is going to examine new wiring scheme, perhaps it is not causing problems as in previous models.
     
  9. lucydad

    lucydad Cruisin' Guzzisti GT Famiglia

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    99
    Location:
    Sugar Land, TX
    Vagrant: Mike Haven agrees: issue is corroded starter switch. Perhaps take it apart again, and really clean it well. Or, replace switch?
     
  10. lucydad

    lucydad Cruisin' Guzzisti GT Famiglia

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    99
    Location:
    Sugar Land, TX
    My starter switch was corroded. Guess they don't seal well, and with our Houston, TX rain, and high humidity: after 2 years use needed major cleaning. So beware of dead starter switches.

    I hope my bike is good to roll, I am planning some fall trips with cooler weather.
     
  11. john zibell

    john zibell Moderator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Oct 28, 2008
    Messages:
    7,579
    Likes Received:
    648
    Location:
    Huntsville, AL
    I'd replace it. A new one isn't cheap, but why struggle and wonder if the one you have will work when asked even if you take it apart again to clean it. Usually once corrosion starts, it is nearly impossible to prevent future corrosion even once it is cleaned up.
     
    lucydad likes this.
  12. SheikRamzi

    SheikRamzi Just got it firing! GT Contributor

    Joined:
    Jul 12, 2019
    Messages:
    9
    Likes Received:
    3
    Location:
    Sumter, SC
    Had to get my start switch replaced at about 1500 miles. It was sticking in the start position, so the bike would start when I pushed the kill switch to the run position. Tripped a check engine light and traction control fault. (Because of the traction control calibration procedure)
     
  13. vagrant

    vagrant High Miler GT Contributor

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Messages:
    593
    Likes Received:
    207
    Location:
    Gainesville, Ga. or Green Valley Az.
    I've been trying to pay more attention to the switch before I try to start the bike. it is not a push button it is a rocker that rocks / pivots in to the right. I suspect I / we have trying to push it in and it just doesn't contact sometimes. so far (knock on wood) it has worked each time I remember to push on the right side and not the center.
     
    lucydad likes this.
  14. lucydad

    lucydad Cruisin' Guzzisti GT Famiglia

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    99
    Location:
    Sugar Land, TX
    Yeah so my update: button fixed last Monday via cleaning by Mike at MPH: no issues. Start on Friday morning: a bit balky, but not terrible. This morning: immediate start, and also retested, another immediate start after ride. I do very much think the button works best when pressed fairly hard on extreme right edge. Agree with vagrant comment. I am going to avoid replacing the entire switch assembly if possible. I do wonder if humidity swings are part of what is going on? Very dry here this morning in Houston area (unusual).
     
  15. Brian UK

    Brian UK GT Reference

    Joined:
    Nov 6, 2008
    Messages:
    1,932
    Likes Received:
    124
    Location:
    Addlestone, Surrey, UK
    Not seen the wiring diagram for the III, but I wouldn't be surprised if the problem was still linked to the startus interruptus issue.
     
  16. vagrant

    vagrant High Miler GT Contributor

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Messages:
    593
    Likes Received:
    207
    Location:
    Gainesville, Ga. or Green Valley Az.
    mine sat out in the rain yesterday for at least 4 hours. completely drowned this am and started right up.
     
  17. Brian UK

    Brian UK GT Reference

    Joined:
    Nov 6, 2008
    Messages:
    1,932
    Likes Received:
    124
    Location:
    Addlestone, Surrey, UK
    I always suggest owners get a can of contact lubricand and cleaner and spray it into every switch and connector they can find. Helps keep that green switch killer at bay.
     
  18. lucydad

    lucydad Cruisin' Guzzisti GT Famiglia

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    99
    Location:
    Sugar Land, TX
    Any electrical system experts here? I may copy the V7 III wiring diagram to Mike Haven at MPH in Houston and have him take a look. My bike was the first Mark III he had seen.

    Sooner or later I will sort this out.
     

Share This Page