Ridemalibu Motorcycle Rentals & Tours – Los Angeles CA
  1. Ciao Guest - You’ve landed at the ultimate Guzzi site. In SoCal? See the SERVICE tab above for the best in service, tires, tuning and installation of our products or custom work. NEW FORUM REGISTRATIONS REQUIRE EMAIL ACTIVATION - CHECK YOUR SPAM FOLDER. ALWAYS TRY A SEARCH BEFORE STARTING A NEW TOPIC - Most questions you may have are already answered on the Forum with FACTS, NOT OPINIONS. PLEASE DON'T BE A DRIVE-BY POSTER: As a common courtesy, check back if you are posting elsewhere on the web. Note there's decades of Guzzi hands-on experienced help on this site, all whom give endless amounts of their time for free; BE COURTEOUS AND RESPECTFUL! Also be sure to click on the STORE link also above for our 600+ product inventory, including many of our 100% Made-in-house-USA GTM products and engine kits. We appreciate the consideration, understanding and your business... past and future. And if you haven't seen our MotoCycle (not) art, click on the BUILDS tab above to see our work at our sister business; GT MotoCycles® -- WE ARE ONLINE ONLY - NO PHONE CALLS MADE OR RECEIVED.
  2. There is ZERO tolerance on personal attacks and ANY HYPERLINKS to a PRODUCT or other competing website(s), this includes personal pages, social media or other Forums. We work very hard to keep info relevant here. First offense is a note, second is a warning, third time will get you banned from the site. Sorry to have to do this, but we don't have the time to chase these. This is NOT a social media platform; It's an ad-free, privately funded website, in small help with user donations. Be sure to see our online STORE link above; GTM product purchases help support the site, or you can upgrade your Forum profile or DONATE via the link above.

Bike won’t start

Discussion in 'V7/V85/V9 Chat & Tech' started by dududuckling, Nov 12, 2018.

  1. GTM®

    GTM® Administrator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    11,811
    Likes Received:
    3,965
    Location:
    Malibu
    They do. A solid AGM is ~12.7v max. Lithium is ~13.3v. Times and technology are changing fast in the Lithium world. Cold start is mostly a thing of the past, and CCA is through the roof along with a restart button (on the ones I offer) if you leave the key on, as they have a circuit board that shuts off voltage as needed and they'll also shunt over-charging; https://gtmotocycles.com/collections/electronics/category_batteries?sort_by=best-selling
     
  2. Richard Ducati

    Richard Ducati Tuned and Synch'ed

    Joined:
    Nov 20, 2017
    Messages:
    44
    Likes Received:
    22
    Location:
    Grand Rapids, MI
    Thanks Todd / GuzziMoto for your input. As the Lithium batteries are now doing service in snowmobiles, I figured that most of the cold starting issues had been slayed. I was mostly asking to see if the higher initial voltage would help avoid the 'dead button syndrome'. She starts like a charm as long as the ECU lets things happen...
     
  3. Teddy Thompson

    Teddy Thompson Just got it firing!

    Joined:
    Jun 9, 2019
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Location:
    Anchorage Alaska
    Guys...I am new to this forum and have a '14 V7 Racer. Moved up to Anchorage a few months ago...(I don't know that they know how to say Moto Guzzi, let alone find somewhere to service it). Anywho, bike was in storage for three months, had original battery in it. It literally died at the first fuel station stop once i got it started up for the first time from storage. So...went and ordered a new battery from "a local motorcycle shop here in Anchorage...that battery after days of thinking it was something else... was bad. Today, i searched all over Anchorage for a battery...ended up going to "Battery and Bulbs" shop. They set me up w/ a Duracell, and the bike kicked right off...all of that said, i was racking my brain up here until i started reading these threads. As such, thank you!!!
     
  4. Richard Ducati

    Richard Ducati Tuned and Synch'ed

    Joined:
    Nov 20, 2017
    Messages:
    44
    Likes Received:
    22
    Location:
    Grand Rapids, MI
    FYI - I have the MPH pigtail/fix that I bought from Mike at RPM and ended up not needing it. Hit me up if'n any of you need one...1/2 price to your door.

    Regards,

    -- Rich
     
  5. dududuckling

    dududuckling Cruisin' Guzzisti

    Joined:
    Mar 5, 2018
    Messages:
    120
    Likes Received:
    61
    Location:
    Santa Barbara, CA
    Hi,

    I might have another starting issue.

    I went to grab dinner after work and was in there for about 10 minutes. When I came out, the bike would not start at first try: Key was in the ignition, all the dash lights came on as per normal, kickstand all the way up, clutch lever all the way in, kill switch to ON, hit the starter switch and nothing happened - not even trying to crank or anything. Pressed a few more times with no result. So I turned the bike off and on again, and it came to life without hesitation.

    At the red light, I restarted the bike with no issue.

    10 minutes later, at home, I turned off the bike to open the gate. When I tried to start the bike, I had a really long and weak crank. The engine did not turn on. So I hit the kill switch and tried it again, this time it was fine.

    Then I restarted the bike 6 more times within the next hour or so, some with the bike in gear, some with the bike in neutral, and it turned on just fine.

    Could it be just a freak accident? Or am I looking at the starter button going bad? Clutch cable too lose or kickstand safety switch? I doubt its the battery - ATX12HD though.

    Thanks in advance.
     
    PepperoniBros. likes this.
  6. V700Steve

    V700Steve High Miler GT di Razza Pura

    Joined:
    Dec 8, 2008
    Messages:
    972
    Likes Received:
    353
    Location:
    Atlanta area, GA
    If you have a meter check voltage drop at the start solenoid, then at batt, etc.
     
    Last edited: Jan 9, 2020
  7. PepperoniBros.

    PepperoniBros. Tuned and Synch'ed

    Joined:
    Jul 29, 2011
    Messages:
    57
    Likes Received:
    76
    My bike has the same issues, occasional dead starter button, battery seems fine.
     
  8. dududuckling

    dududuckling Cruisin' Guzzisti

    Joined:
    Mar 5, 2018
    Messages:
    120
    Likes Received:
    61
    Location:
    Santa Barbara, CA
    Hi, did you end up replacing the starter button and kill switch assembly? Maybe corrosion on the inside?

    I checked the voltage and ran the load test on the battery this morning, which showed a good reading of13.5V, and the battery works fine with the bike running or shut off. Terminals are tight and fuse is good.
     
  9. PepperoniBros.

    PepperoniBros. Tuned and Synch'ed

    Joined:
    Jul 29, 2011
    Messages:
    57
    Likes Received:
    76
    Before I replace anything I'm going to spray some De-Oxit into the switch and see if that makes a difference. Bike has been doing this since it was new, very occasionally.
     
    dududuckling likes this.
  10. dududuckling

    dududuckling Cruisin' Guzzisti

    Joined:
    Mar 5, 2018
    Messages:
    120
    Likes Received:
    61
    Location:
    Santa Barbara, CA
    Also I live by the ocean and my bike occassionally gets drenched in the rain (10-20 times a year during California rainy season). Maybe that accelerates the rust if there's any.
     
    V700Steve and PepperoniBros. like this.
  11. V700Steve

    V700Steve High Miler GT di Razza Pura

    Joined:
    Dec 8, 2008
    Messages:
    972
    Likes Received:
    353
    Location:
    Atlanta area, GA
    Are you forgetting to roll the bike forward, that's what's wrong.
    (Just reading back a year ago).
    If that works, I would shake the tipover switch, just to see if problem stops.
     
  12. vagrant

    vagrant High Miler

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Messages:
    975
    Likes Received:
    457
    Location:
    Gainesville, Ga. or Green Valley Az.
    Mine stopped do it after a deoxit spray and using the switch as a rocker not a button.
     
  13. dududuckling

    dududuckling Cruisin' Guzzisti

    Joined:
    Mar 5, 2018
    Messages:
    120
    Likes Received:
    61
    Location:
    Santa Barbara, CA
    No - but will spray WD40/CRC around the switches to see if the problem occurs in the future.
     
  14. dududuckling

    dududuckling Cruisin' Guzzisti

    Joined:
    Mar 5, 2018
    Messages:
    120
    Likes Received:
    61
    Location:
    Santa Barbara, CA
    Update: Suspecting that it is a battery issue, I read on some forums that Lithium batteries are not as great as lead acid in the cold. I run the Antigravity ATX-12HD. I noticed that the weaker starts occurred in colder temperature, around 40-45F (early morning / late evening).

    When I start the bike in the morning, I cycle the key on/off 2-3 times, then leave it in the ON position, with the headlight switched on for a minute, to let the current flow and wake the battery up.

    I also plug a battery tender every other weekend, since I am doing a lot f short rides, checked the battery terminal/ground/ starter connections, and sprayed CRC cleaner (maybe I should try Deoxit) on the starter button and kill switch. Hopefully that is it.
     
  15. GTM®

    GTM® Administrator Staff Member GT di Razza Pura

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    11,811
    Likes Received:
    3,965
    Location:
    Malibu
    Completely incorrect with the newest versions from the last few years, just FYI. That said, short rides will be hard on any battery. Just stating the facts.
     
  16. V7 Dreaming

    V7 Dreaming Tuned and Synch'ed

    Joined:
    Apr 14, 2018
    Messages:
    47
    Likes Received:
    23
    Location:
    Thailand
    I have just realized the same to you after I replaced a new battery. :cry:
     

Share This Page